Gospelkoor "All together"

Bij gebruik van de gewone online meetingtools (Zoom, Teams, Meet, etc.) is er altijd sprake van een vertraging. Tijdens een gewoon gesprek is dat niet zo erg, maar het is onmogelijk om samen te musiceren of zingen vanwege die vertraging.

Om toch samen te kunnen musiceren is er een speciale software ontwikkeld, Jamulus. Hiermee is het mogelijk om te zorgen dat geluid helemaal synchroon loopt; daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn:

Alles gaat via een draad; d.w.z. de PC of laptop moet via een kabel aan het modem verbonden zijn; WIFI veroorzaakt teveel vertraging. Ook de microfoon of headset moet bekabeld zijn; met name bluetooth geeft te veel vertraging. En je moet een normale breedband internet verbinding hebben; draadloos (LTE of zelfs 5G) geeft teveel vertraging.

Je moet een hoofdtelefoon gebruiken! Anders gaat het enorm rondzingen; er is namelijk geen vertraging in je eigen microfoon geluid naar de luidspreker.

Als aan deze eisen voldaan is, hoef je alleen het volgende te installeren (zie ook de handleiding op de Jamulus pagina: hier)

Voor het gemak heb ik de twee binaries even op onze eigen site gezet. Om te downloaden en installeren, klik op de naam van het programma. Klik op OK als om toestemming gevraagd wordt om te installeren.

1. Download en installeer ASIO :  ASIO4ALL_2_14_English.exe
  2. Download en installeer Jamulus :  Jamulus-3.6.2-installer.exe

Bij installeren van ASIO lijkt er niets te gebeuren. Dat klopt. Er wordt alleen een stuurprogramma (driver) geinstalleerd; Jamulus heeft deze driver nodig om de microfoon en hoofdtelefoon aan te sturen.

Als alles geinstalleerd is kan je Jamulus starten.

Jamulus1

Linksonder in het venster van Jamulus zie je een aantal knoppen. Om te beginnen zou ik 1. aanklikken; dat betekent dat ikzelf gedempt ben. Als alles werkt kunnen we proberen om onszelf te 'unmuten'

Onder 2. vindt je de instellingen; klik daarop om het hieronderstaande scherm te krijgen en controleer of ASIO4ALL als apparaat is geselecteerd,

asio1

Controleer dat ASIO4ALL ingesteld is.

Daarna kan je op 'Connect' klikken (nr 3. in het plaatje hierboven)

Je krijgt dan een lijst met alle Jamulus servers waarmee je kunt connecten. Probeer maar eens uit (LET OP: om de al aanwezige deelnemers niet te storen kun je jezelf dempen!)

Op afgesproken tijden zal ik een eigen server hierin de lucht brengen. Deze draait op mijn eigen PC hier thuis. Hij is te bereiken via avandervliet.xs4all.nl

Zie hieronder, als je Jamulus start klik je links onder eerst op 'Connect'. Er verschijnt dan een lijst met servers waarmee je kunt verbinden. Als je met onze eigen server wilt verbinden, vul je bij 2 de naam in en druk dan op 'verbinden'

Succes.

Jamulus

Hier zijn de liederen die we op kerstmorgen gezongen hebben:

Klik op een titel om het lied te beluisteren of downloaden.

Foto's van ons optreden in Bathmen op 11 september 2011
Vrijdag 13 mei was het tweede internationale optreden van All Together. De gezamenlijke Duits-Nederlandse oecumenische wandeling van Stokkum naar Elten werd besloten met een viering in de St-Vitus Kirche in Hoch-Elten. All Together heeft aan deze dienst meegewerkt, en zelfs de internationale pers gehaald!

Ook U/jij kunt meezingen in dit internationaal geroemde koor; bereidheid tot grensoverschrijding wordt verondersteld. We oefenen op maandag van 19:45-21:00 uur. Hartelijk welkom!

Alle zusammen
Klik op de foto om het hele artikel te lezen
Hier zijn de liederen die we op paasmorgen gezongen hebben:
Klik op een titel om het lied te beluisteren of downloaden.

De laatste (3 mei 2011) inhoudsopgave van de liedmap vind je hier (als pdf)

In maart zijn 2 kerkdiensten door de IKON opgenomen en uitgezonden. De dienst van 7 maart is uitgezonden op 14 maart, terwijl de dienst van 21 maart direct werd uitgezonden.

Van de dienst op 7 maart, die door de IKON werd uitgezonden op 14 maart zijn de liederen die "All together" gezongen heeft, te zien op Youtube: