Deze zondag, 24 mei komt de kerkdienst uit Lathum. Voorganger is ds. W. van Wakeren uit Veenendaal.

UploadLathum

1e collecte is voor Kerk in Actie (Werelddiaconaat)
2e collecte voor Werk in eigen gemeente

U kunt uw gift overmaken via de Givt App (zie hier), of overmaken op bankrekeningnummer:

NL41 RABO 0111 1014 68 t.n.v. Prot. gem. Didam
onder vermelding van het collectedoel.

U vindt ook al onze video's op ons YouTube kanaal PKN Didam

Onze meest recente kerkdienst vindt u altijd hier

Op Hemelvaartsdag 21 mei is er een online-kerkdienst te zien vanuit onze protestantse gemeente Didam.
De ouderen onder ons kennen vast nog wel het lied ´Op een lichte wolkenwagen…´ Het werd vaak op Hemelvaart gezongen in een bijeenkomst van de zondagschool of in de kerk. En wie op een christelijke school zat, leerde het lied op school aan. Het lied schetst op een beeldende manier hoe Jezus op een wolk ten hemel gaat.
In twee bijbelverhalen over Hemelvaart in Handelingen 1 en Lukas 24 vinden we maar enkele woorden, die Jezus´ hemelvaart beschrijven. Jezus werd opgenomen in een wolk, staat er in Handelingen 1. Hoe het precies plaats had, dat Jezus naar de hemel ging, blijft verborgen voor de eerste leerlingen van Jezus. Een wolk schoof tussen hen en Jezus in. Zoals je tijdens een bergwandeling soms ook het dal niet meer kan zien, omdat wolken ertussen schuiven. Je weet dat daar ergens het dal ligt, maar je ziet alleen een prachtig wit tapijt van wolken en een strakblauwe lucht.
Zoals de leerlingen op Hemelvaartsdag hun Heer zien verdwijnen achter een wolk, zo is ook voor onze ogen veel verborgen. Ook wij moeten het hebben van geloof en van geestkracht. Ondertussen worden we op weg gestuurd door Jezus : ´Ga tot de einden der aarde, tot het uiterste, daar zal liefde zijn. Ga!´ De Heilige Geest zal komen.

ds. Rosemarie van der Hucht

Om de dienst te bekijken, klik hier

Sinds de Coronatijd staan veel kerkgebouwen zowel doordeweeks als zondags leeg. Waar normaal mensen samen komen voor kringen of vergaderingen, voor bloemschikken of meditatie, waar koren oefenen en orgelspel klinkt, is er nu alleen stilte. Nu de overheid heeft aangekondigd, dat de maatregels rond het Corona-virus weer versoepeld worden, denkt men binnen de kerken na over de haalbaarheid van een 1,5 meter-kerk. Ook binnen de protestantse gemeente Didam laten we onze gedachten daarover gaan.

In tijdschrift de Nieuwe Koers stond deze week een interessant artikel over de anderhalve-meter-kerk. Theoloog en architect Willem Jan de Hek doet suggesties voor hoe je met inachtneming van de 1,5 meter toch samen kan komen in een kerkruimte. Hij houdt daarbij een pleidooi voor herwaardering van de leegte. Hij doet dat aan de hand van de schilderijen van 17-de-eeuwse schilder Pieter Saenredam. Deze Nederlandse schilder maakte schilderingen van bijna lege kerkinterieurs: stillevens, waarin zonlicht prachtig door hoge kerkramen valt. Af en toe zie je iemand staan of zitten, maar alle nadruk ligt op de wijding van de ruimte. De prachtige schilderijen geven iets weer van het sacrale, het gewijde van deze Godshuizen. Willem Jan de Hek trekt ook vergelijkingen met moderne kerkarchitectuur waarin ruimte en natuur een grote rol speelt.

De kerk is volgens de Hek een speelruimte van de Geest. ´Sacrale plekken kunnen zoveel meer betekenen dan alleen een gehoorzaal zijn. Juist nu, in een samenleving van onaanraakbaarheid. Een crisis is altijd een keerpunt. En zo is dit moment ook een kans. De anderhalvemeterkerk zou weleens letterlijk én figuurlijk ruimte kunnen scheppen. Voor nu, maar ook voor later. In ons denken, in ons doen en in ons vieren.´

Een inspirerend verhaal dat me tot denken aanzet. Waar we door het Corona-virus gedwongen worden om ruimte vrij te laten tussen elkaar, daar kan die ruimte een positieve betekenis krijgen, een plaats worden voor het sacrale, het goddelijke, speelruimte voor de Geest.

Ds,Rosemarie van der Hucht

Verder lezen en kijken:

Het artikel van theoloog en architect Willem-Jan de Hek vind u hier: 1,5-meterkerk: Pak een stoel en zoek een stip uit
D
e wikipediapagina over schilder Pieter Saenredam vind u hier: Pieter Saenredam op wikipedia
n afbeeldingen van zijn schilderijen vind u op Google: hier

75 jaar vrijheid RGB
Dit jaar herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Onder bijzondere omstandigheden, de geplande herdenkingen en vieringen kunnen niet zoals we willen plaatsvinden. In plaats daarvan herdenken en vieren we thuis. Ook de gemeente Montferland houdt zich hieraan.

De oecumenische dienst vanuit Didam op 4 mei vindt u hier:

Gezamenlijke viering 4 mei 2020

De oecumenische dienst vanuit 's-Heerenberg op 5 mei vindt u hier:

Slide15

Reacties, ideeën, inspratie, creativiteit deel ze met ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om u aan te melden voor onze nieuwsbrief: aanmeldformulier kerk verkleindOns kerkgebouw is gesloten voor alle activiteiten, ook kerkdiensten.

Givt QR code
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) adviseert plaatselijke gemeenten om in ieder geval tot 1 juni uitsluitend online kerkdiensten te verzorgen. Veel gemeenteleden maken daar dankbaar gebruik van.
Een belangrijk onderdeel van een kerkdienst is het collecteren: “delen wat ons gegeven is, en samen te werken aan een wereld van gerechtigheid en vrede.”. Juist in deze tijd hebben mensen en organisaties die van giften afhankelijk zijn ons meer dan ooit nodig. Daarom bieden wij vanaf nu de gelegenheid om online te geven.

We maken gebruik van een app met de naam 'Givt' (Dus 'Gift' met een 'v' in plaats van een 'f'). Deze app wordt gebruikt door veel kerken en ideële instellingen om met heel lage kosten toch online te kunnen geven.

In ons blad 'Samen' leest u er meer van. Of klik op de 'lees meer' link hieronder:

woensdag 3 juni

donderdag 11 juni